Apache på Nokia N95

Hur nördig kan man bli? Svaret är liiite nördigare. Nu ska vi nämligen installera Apache, MySQL och PHP på mobilen. Om du frågar dig varför i hela friden man skulle vilja installera en webbserver på mobiltelefonen, så är det här inte bloggen för dig…

Börja med att ladda hem pamp-paketet antingen direkt med mobilen eller ladda hem zip-filen till din dator och gör en överföring med USB-kabeln:

Jag laddade hem zip-filen till min dator, packade upp den och la innehållet i en mapp som jag kallade pamp_installer som jag slutligen la in på mobilens minneskort via USB-kabeln (PAMP står för Personal Apache MySQL PHP).

Zip-filen innehåller tre filer som skall installeras på telefonen:

  1. pips_nokia_1_3_SS.sis
  2. ssl.sis
  3. pamp_1_0_1.sis

Jag utgår nu från att du har de tre filerna i en mapp på din Nokia N95 och att minneskortet är avmonterat från datorn, så att du kan använda det på telefonen.

Öppna filbläddraren på telefonen och navigera till mappen där du lagt de tre filerna.

 Filbläddraren

Börja med att klicka på  "pips_nokia_1_3_SS.sis" och installera programmet.

Installation 

Du kommer nu få bekräfta  ett antal licensavtal och bekräfta programmets behörigheter, klicka dig helt enkelt vidare så får du snart välja om du vill installera programmet i telefonens eget minne, eller på minneskortet.

 

Jag brukar föredra att ha program på telefonminnet och data på minneskortet, men här kan du välja fritt. När du tryckt "välj" får du återigen bekräfta ett antal val som det bara är att klicka sig förbi med "fortsätt".

 

När installationen är klar gör du samma sak med ssl.sis och pamp_1_0_1.sis (du kommer få trycka på "fortsätt" närmare 50 ggr för att installera de tre paketen). Alla paketen ovan innehåller fler än ett program och du skall installera alla.

Nu är Apache (även kallad Raccoon, i de här sammanhangen), MySQL och PHP installerad, då är det bara att starta servern och att koppla upp den mot nätet kvar. Stäng ned filbläddraren och navigera till programkatalogen på telefonen där det nu finns ett PAMP interface.

 

Öppna programmet och klicka dig fram till "Val" → "Start" → "Pamp" och starta servern.

 

Om någon nu skall kunna komma  åt din webserver från nätet måste du koppla upp den mot ditt trådlösa nätverk och sedan vidarebefordra port 80 till den ip-adress som mobilen får av din trådlösa router, eftersom detta förfaringsätt ser olika ut på olika routrar får du fixa det själv, men så här begär du en ip-adress av routern på telefonen:

 

Tryck "Val" → "Start WLAN" och telefonen kommer att begära en ip-adress av routern som sedan visas i programfönstret:


 

Allt du behöver göra nu, är att ställa in i routern så att port 80 går till det ip-nummer som står i WLAN IP-boxen och du har en riktig webbserver i gång (kolla routerns instruktionsbok för närmare instruktioner om port forwarding).Om du bara vill ha den i gång lokalt kan du surfa till ip-adressen du ser i programfönstret från en dator som finns på ditt nätverk. Oavsett hur du gör med detta möts du nu av detta när du surfar in på telefonen:

 

Du kan nu följa instruktionerna på skärmen och installera någon av de föreslagna CMS:erna, eller helt enkelt lägga in dina html-dokument i e:Dataapachehtdocs (på mobilens minneskort alltså)

Tips: Det finns även andra tjänster som du kan använda för att få ut din server på nätet. Du kan t.ex. kolla på http://mymobilesite.net/ notera dock att om du bestämmer dig för att använda den tjänsten måste du installera deras program före PAMP, så det blir till att av och ominstallera om du redan kört in PAMP. Personligen gillar jag dock denna lösning bäst. 

Läs mer på PAMP-projektets wiki:

  • http://wiki.opensource.nokia.com/projects/PAMP

Ha det så kul!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin