Byta skin i MediaWiki

I förra  inlägget fick du lära dig hur man gör för att ändra i filen LocalSettings.php. Nu ska vi använda de kunskaperna till att ändra utseendet på din MediaWiki.

Utseendet för MediaWiki styrs med hjälp av ‘’’skins”’, dessa finns i skins-katalogen på servern och består av flera olika delar, bland annat filer skrivna i programmeringsspråket PHP, bilder och stilmallar (CSS). Det finns flera stycken förinstallerade skins och för att byta det förvalda utseendet till något annat av dess ändrar man helt enkelt värdet på variabeln $wgDefaultSkin från "monobook" till något av namnen på de skins som medföljer installationen i filen LocalSettings.php som ligger i huvudmappen för MediaWiki-installationen på servern. Leta reda på raden:

$wgDefaultSkin = ‘monobook’;

och ändra värdet från monobook till exempel till cologneblue:

$wgDefaultSkin = ‘cologneblue’;

De skins som följer med installationen är:

  • monobook
  • standard
  • nostalgia
  • cologneblue
  • simple
  • modern
  • myskin

En registrerad användare har också själv möjlighet att välja bland de förinstallerade utseendena, detta görs under fliken "utseende" i inställningarna.

Personliga inställningar för skins

Den ansvarige för wikin kan dock begränsa urvalet här genom att lägga till en lista med skins som ‘’inte’’ skall finnas med utbudet. Detta görs genom att lägga till denna rad längst ned i LocalSettings.php:


# Dölja skins

$wgSkipSkins = array("chick", "monobook", "myskin", "nostalgia", "simple", "standard");

I den kommaseparerade listan (arrayen) skrivs namnen på de skins som inte skall synas i de personliga inställningarna, detta exempel lämnar alltså bara "CologneBlue" och "Modern" kvar att välja på.

Att hämta skins från nätet

Förutom de utseenden som medföljer installationen finns många skins att hämta hem från nätet, många fungerar på samma sätt som original skinnen och måste placeras på servern, medan andra är helt baserade på CSS (kommer kanske guide om det senare). Här finns många exempel att titta och om man så önskar ladda hem och använda sig av:

Ett konkret exempel, GuMax

För att illustrera hur man kan ladda hem och använd sig av ett skin från nätet har jag valt exemplet GuMax skrivet av Paul Gu. Börja med att ladda hem skinnet:

Jag valde alltså versionen 3-4-1 av skinnet GuMax som i skrivande stund var den senaste stabila versionen, om du valt ett eget skin eller provar en senare version byter du ut namnet gumax-3-4-1.zip mot filnamnet på den fil du själv laddat hem. För att packa upp zipfilen i GNU/Linux kan du använda kommandot unzip gumax-3-4-1.zip (eller i många distributioner helt enkelt högerklicka och välja "Öppna med Arkivhanterare").

I Windows högerklickar du på filen och väljer "Öppna med" → "Komprimerade mappar" [källa behövs]. I Mac OS X navigerar du till filen i "Finder" och dubbelklickar på den, filen blir då extraherad till samma map som zip-filen ligger i [källa behövs].

Filerna packas då upp i en mapp som heter "skins". i katalogen finns tre objekt: en katalog vid namn gumax och två filer vid namn GuMax.deps.php respektive GuMax.php.
När zip-filen är upp-packad behöver du bara flytta de tre objekten till katalogen "skins" i MediaWiki-installationen på servern, vilket du kan göra med ditt ftp-program. Om du har shell acess kan du ladda hem filerna, packa upp och flytta dem till rätt katalog direkt på servern.

När filerna finns i skins-katalogen på servern kan du, om du vill ändra i LocalSettings.php enligt instruktionerna ovan så att det står så här vid variabeln $wgDefaultSkin:
 

$wgDefaultSkin = ‘gumax’;

Då blir GuMax det förvalda skinnet för alla som kommer till din site och som inte ändrat i sina personliga inställningar. För att tvinga alla att använda ditt nya skin lägger du till dessa rader längst ned i LocalSettings.php:

# Dölja skins
$wgSkipSkins = array("chick", "cologneblue", "myskin", "nostalgia", "simple", "standard", "monobook", "modern");

Klart! Nu är alla tvingade att använda det skin du valt, och inga andra alternativ finns att välja på. Om du gjort rätt nu så ser din Wiki ut så här (i stället för som på bilden ovan):

 

Tips: Läs mer om skins på MediaWiki.org och på Paul Gus hemsida:

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *