Extensions – Så gör du tillägg till din MediaWiki-installation

En av de stora fördelarna med MediaWiki är att det är så enkelt att tillföra nya funktioner utöver de inbyggda. Vi har tidigare gått igenom hur man enkelt förändrar utseendet på MediaWiki med hjälp av skins, nu skall vi lära oss hur man gör för att tillföra nya funktioner med extensions. Extensions är programtillägg skrivna i PHP och som kan tillföra nästan vilken funktionalitet som helst till din installation. Jag kommer i denna guide att gå igenom installationen av två exempel, en funktion som gör det möjligt att använda fotnoter i texten och en funktion som lägger till ett forum där wikins användare kan diskutera olika ämnen. Utöver dessa tillägg finns ett mycket stort antal andra extensions som man fritt kan använda sig av på sin egen MediaWiki-installation, proceduren är dock i princip den samma för att installera alla olika extensions, så när du provat med dessa exempel borde du vara redo att själva lägga till vilka extensions du vill. På mediawiki.org hittar du en bra dokumentation (på engelska) över hur extensions kan användas för att anpassa din MediaWikiinstallation:

På mediawiki.org finns också en fullständigförteckning över alla tillgängliga extensions:

Tips: Vilka programtillägg som finns installerade i en MediaWiki-installation kan du se på specialsidan Special:Version, kolla till exempel in vilka extensions som Wikipedia använder:

Extension: Cite

Genom att skriva en text inom taggarna <ref> och </ref> kan man lägga till fotnoter i en text, till exempel:

Äpplen är en grön frukt <ref>Det finns även röda äpplen</ref>.

Detta lägger en upphöjd siffra efter "frukt" och den som klickar på siffran kommer längre ned i artikeln och kan där se vad som står inom taggarna, närmare bestämt hamnar texten som finns i fotnoten  där man lägger taggen <references/>. Detta praktiska förfaringssätt fungerar dock inte utan att en extension installeras. För att installera funktionen laddar du ned programfilerna till din dator (eller direkt till servern om du har shell acess):

Därpå packar du upp filen och lägger hela mappen (som heter "Cite") i katalogen "extensions" som finns i din MediaWiki-installation på servern och lägger till följande rader längst ned i LocalSettings.php:

# Lägg till fotnoter
require_once( $IP.‘/extensions/Cite/Cite.php’ );

Klart! Ditt programtillägg är nu redo att användas. Hela dokumentationen för programtillägget (på engelska) hittar du på mediawiki.org:

Extension: AWC’s Forum

Ofta kan det vara användbart för användarna på en Wiki att diskutera olika frågor tillsammans, på Wikipedia har detta lösts genom en för ändamålet dedikerad sida kallad "Bybrunnen":

Detta förfaringssätt fungerar visserligen, men betydligt bättre hade varit att införa styrkan hos en riktig forumapplikation till MediaWiki. Detta kan göras med programtillägget AWC’s Forum. För att installera tillägget laddar du hem programfilerna på samma sätt som i förra exemplet:

Packa sedan upp filen, som innehåller en licenstext som beskriver villkoren för användandet av forumtillägget jämte två kataloger vid namn "extensions" och "includes". Lägg innehållet i dessa två kataloger i motsvarande kataloger som finns i huvudmappen för din MediaWikiinstallation på servern. Lägg sedan till följande rader i LocalSettings.php:

# Lägg till forum
require_once( "$IP/extensions/awc/forums/awc_forum.php" ); 

Därefter går du till specialsidan Special:AWCforum på din wiki och klickar på installationslänken. Klart! Nu har dina användare tillgång till ett fullfjädrat forum direkt i MediaWiki.

Tips: Gå in på sidan MediaWiki:Sidebar och lägg till raden **Special:AWCforum|Forum direkt under den rad som ser ut så här:

** mainpage|mainpage-description

Då skapas en länk till forumet bland navigationslänkarna i MediaWiki. Dokumentationen för programtillägget hittar du på mediawiki.org och hos Another Web Company (AWC):

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin