Gör MediaWiki personlig

Hello World!

Här kommer första inlägget på min blogg. I dag kommer du att få läsa första delen av en serie om hur du kan ändra utseendet och funktionaliteten på din egen MediaWiki, det fria programmet som Wikipedia använder. Texten är ett smakprov från en guide för MediaWiki som jag är med och skriver.

Vi kör direkt, så här gör du för att konfa MediaWiki:

MediaWiki erbjuder stora möjligheter för den som vill ha en personlig webbplats, kan man själv skriva egna stilmallar med språket CSS (Cascading Style Sheets) finns det egentligen inga gränser för hur MediaWiki kan se ut, men även för den som inte är så tekniskt lagd finns stora möjligheter att själv utforma sin site.

De flesta inställningar i MediaWiki görs i en textfil som heter LocalSettings.php, den ligger i huvudmappen för MediaWikiinstallationen på servern. LocalSettings.php är i själva verket skriven i programmeringsspråket PHP, men det enda som egentligen behöver göras för att ändra de flesta inställningar är att ändra värdet på diverse variabler i filen, så det är inte så krångligt som man först kan tro.

MediaWiki.org har en lång dokumentationssida på engelska för den som vi lära sig allt om filen LocalSettings.php:

* http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:LocalSettings.php

Om man har direkt tillgång till servern, till exempel via ssh (så kallad shell acess) går det bra att redigera textfilen med någon av de textredigerare som finns på servern (fråga den som är serveransvariga eller ditt webbhotell), i annat fall får man ladda hem filen med hjälp av ett ftp-program, göra sina ändringar på den egna datorn och sedan ladda upp filen på servern igen via ftp. Om man använder denna metod rekommenderas att man använder sig av en riktig textredigerare och inte ett vanligt ordbehandlingsprogram (alltså inte t.ex. Open Office Writer eller Microsoft Word), detta eftersom ordbehandlingsprogrammen kan förstöra formateringar som kan vara viktiga i en källkodsfil, där t.ex.mellanslag och tabbar kan ha stor betydelse. Det finns flera textredigerare att välja på, om du använder en dator med GNU/Linux som operativsystem är chansen stor att en bra textredigerare redan finns förinstallerad, leta efter något av programmen gedit, kedit, geany eller kate (det finns många andra också). Om du använder Windows kan du ladda hem programmet Notepad++ som är en fri textredigerare. Notepad++ hämtar du från SourceForge:

* http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm

Det går även bra att använda programmet "anteckningar" i Windows, även om man då går miste om syntaxuppfärgning. För Mac OS X finns den fria textredigeraren smultron (jag har inte provat själv):

* http://tuppis.com/smultron/

Ett konkret exempel, ändra logon

När man kommer in på en site som har en nyinstallerad MediaWikiinstallation möts man av MediaWikis egen logotyp och den kryptiska texten "set $wgLogo to the URL path to your own logo image". $wgLogo är en varibel som finns i definierad i filen LocalSettings.php. För att ändra sitens logotyp måste vi välja en logotyp och ange sökvägen till den bilden i LocalSettings.php.

Tips: se alltid till att säkerhetskopiera systemfiler som du redigerar i själv, det kan bespara dig många timmar onödigt arbete om du skulle råka göra något fel.

I detta exempel kommer vi att använda en bild från Wikimedia Commons, men du kan använda vilken bild du vill, som finns tillgänglig på
internet, eller på servern.

Tips: om du skapar en egen logotyp, gör bilden 135 x 135 pixlar stor så passar den bra in med grundinställningarna i MediaWiki.

När du har valt bild och antecknat sökvägen till den (antingen bildens URL på internet, eller sökvägen på servern) så öppnar du LocalSettings.php för redigering. Använd någon metoderna ovan, om du har tillgång till servern öppnar du helt enkelt filen för redigering där, i annat fall laddar du hem den med ftp och öppnar den i en textredigerare lokalt på din dator.

Där möts du nu av en hel mängd text som börjar så här:

<?php
 
# This file was automatically generated by the MediaWiki installer.
# If you make manual changes, please keep track in case you need to
# recreate them later.
#
# See includes/DefaultSettings.php for all configurable settings
# and their default values, but don’t forget to make changes in _this_
# file, not there.
#
# Further documentation for configuration settings may be found at:
# http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Configuration_settings
 
# If you customize your file layout, set $IP to the directory that contains
# the other MediaWiki files. It will be used as a base to locate files.


Vad som står i filen behöver vi inte bry oss om tillsvidare, gå i stället längst ned i filen och lägg till följande rader:

# Logo
$wgLogo = ‘http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Crystal_128_penguin.png’;

(notera att allt från $ till ; skall stå på en rad)

# Logo är en kommentar som berättar för dig vad nedanstående kodsnutt har för funktion, det är alltså inte en del av själva inställningen och du kan skriva vad du vill efter #-tecknet, så länge du inte påbörjar en ny rad.

$wgLogo = ‘ ‘; är den intressanta delen, den första biten kod deklarerar en variabel och texten mellan enkelfnuttarna är helt enkelt sökvägen till din bild som variabeln skall hålla reda på. Har du laddat upp en fil till servern och lagt den i samma katalog som LocalSettings.php kan du bara skriva bildens namn mellan fnuttarna, alltså t.ex:

# Logo
$wgLogo = ‘Crystal_128_penguin.png’;

Klart! Spara filen och ladda upp den över din gamla LocalSettings.php och nästa gång du går in på Wikin möts du nu av en pingvin i stället för MediaWikis logotyp om du valt exempel logotypen enligt ovan.

Tips: se till att inte ta bort några enkelfnuttar som inkapslar textsträngar eller semikolon som avslutar rader eftersom det kan orsaka syntaxfel i filen.

6 kommentarer

 1. Thank you for every other informative site.
  The place else may I get that type of info
  written in such an ideal way? I have a project that I am simply now running on, and I have been at the look out for such information.

 2. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to assert that I acquire actually
  enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your
  feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 3. Hey there! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You
  have done a wonderful job!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *