Låt inte den rätte komma in

OK, nu blir det en riktig Copyright-rant: 

Den här veckan har jag varit och sett två filmer på bio. Tidigare i veckan var jag och såg "Låt den rätte komma in" och i går var det dags för "Quantum of Solace". Gissa om jag ångrar att jag lagt pengar på detta efter att glad och nöjd kommit hem från bion, slår på datorn och får syn på denna styggelse. I Skrivelsen, som är riktad till alliansregeringen, vill nämligen Tomas Alfredson; John Nordling och Carl Molinder (Regissör, Producent respektive Producent för "Låt den rätte komma in") vrida klockan tillbaka till stenåldern vad gäller datoranvändning och internet.

Missförstå mig rätt, jag är stenåldersarkeolog till yrket (vilket man kanske inte tror när man läser övriga blogginlägg här) och jag är djup faschinerad av tidsperioden i fråga, men icke förty, jag vill inte att vi skall glömma alla lärdommar vi gjort de senaste 6 000 åren bara för att en bakåtsträvande, protektionistisk yrkeskår ropar på privatpoliser för att upprätthålla deras artificella marknad.

Särskillt irriterande är det att dessa herrar, vid sidan av mina biljettpengar, också hovat in förhandsstöd från staten (mina skattepengar)! Varför betalar inte staten mig för att syssla med det jag vill hålla på med? Varför tvingar inte staten alla människor i Sverige att bekosta en utgrävning var om året, och sedan tillåter arkeologifirmor att spionera på medborgarna för att kontrollera att de verkligen gör som de blivit beordrade?

Det är förundrande:

  • att det finns fria datorprogram för varje ändamål, miljontals programmerare världen över skriver program som de sedan ger bort (med en kvalitet som ofta vida överstiger de som finns på den kommersiella marknaden).
  • att Wikimedia Commons har ett mediaarkiv med fler än 3,5 miljoner filer fria för vem som helst att använda till vad som helst.

Men om inte staten tillåter privatpoliser då kommer vi plötsligt inte att ha någon musik att lyssna på och ingen film att titta på? Jag skulle inte tro det. Vi kanske inte kommer ha några filmmakare som lever på att sälja runda plastdiskar, men det är en helt annan sak.

Tills dessa att filmindustrin fattar att runda plastdiskar är en lika dålig födkrok som dronten, lämnar jag er med dessa länkar till fria verk:

Musik och ljud: 

Video:

2 kommentarer

  1. Hej Micke, skrev en kommentar på ett tidigare inlägg nu i veckan mnen kan inte hitta det – du har av någon anledning två (2) anti-spam measures som man ska fylla i, är det med flit? Eller är jag redan registrerad som “troll”…?
    😉

    Hursom, ville bara säga att det är trevligt att en ny vettig röst tagit sig tid att blogga, ska sitta och leka med dina programmeringsförslag när jag blir arbetslös om några månader. Hålletr fullt med dig om den där gnälliga skrivelsen av ett gäng herrar som varit skattefinansierade till 80% i alla sina tilltag. Och att “hota” med att inte göra mer film! Hur gamla är de – 6 år!!?? Okej, gör inte film då, skaffa jobb på ICA istället om du är så upprörd. Stackare oss.

  2. Jag vet inte hur det är med anti-spam åtgärderna nu. Jag har fipplat en del med inställningarna vi får hoppas att det hjälper :-)

    Det verkar inte spela någon roll hur många programmeringsspråk man lär sig, det går alltid bra att vara n00b ändå :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin