Hur fixar vi fri musik och film?

 

Det största hindret för att kunna leva ett helt fritt liv är för mig i dagsläget att det nästan inte finns någon fri musik och nästan ingen fri film att tillgå. I princip använder jag bara fri programvara så där finns inga problem (även om jag nu blivit tvungen att använda mig av den binära fglrx-drivrutinen när jag köpte nytt ATI-grafikkort till den stationära datorn, för att kunna få igång Compiz emoticon, skärpning både ATI och Nvida, släpp drivisarna fria!), men med film och musik är det värre. Trots att jag betalar för en hel del kulturproduktion via skattsedeln och tv-licensen har jag ingen möjlighet att fritt kopiera och återanvända detta material vilket är en stor skandal bara det.

Jag skulle därför vilja föreslå ett Wikipediaprojekt där vi samlar en massa användare som sedan aktivt får ta kontakt med sina idoler och hovsamt ber dem att släppa ett verk vardera under en fri licens och när man ändå har dem på tråden (fiberkabeln) ber man dem samtidigt att släppa även en bild på sig själva. På det viset skulle vi kunna börja bygga upp en databas på Commons med fri musik (och kanske även nån filmsnutt eller kortfilm) och samtidigt göra stora artister medvetna om fria licenser och den potential som dessa har för att sprida deras verk i nya kretsar och den good-will det skulle generera för artisterna i fråga.

Att bara få en stor artist att släppa en låt fri skulle ju vara en jättegrej rent PR-mässigt.

Så, sätt i gång och skriv mejl nu alla, till era idoler, och få dem att släppa låtar under en CC-licens som duger på Commons så att vi kan få njuta fri musik i våra fria musikspelare som vi har på våra fria operativsystem.

Jag har tidigare länkat till dessa siter som erbjuder fri film och musik, men här kommer de igen. Lämna gärna länkar i kommentarerna om ni känner till flera siter, så fyller jag på listan.

Musik och ljud: 

Video:

Jag upptäckte förövrigt att mina gamla hjältar Asta Kask lagt ut de flesta av sina album i mp3-format på sin hemsida. Låtarna är på inget sätt fria, så de får inte komma med i listan ovan, men de är i alla fall tillgängliga gratis för personligt bruk och det är ju alltid något… 

Läs även andra bloggares åsikter om Fri musik, Fri film, Fri kultur, Upphovsrätt, Copyleft

5 kommentarer

  1. Intressant värre. Sitter och laddar ner lite från open source-filmsidan. Jag måste skaffa en bättre nedladdningsklient, Down them all kraschar bara Firefox verkar det. Jag vill ha resume-funktion på en fil som är över en gig. Varför kan de inte använda torrent?

    Jag funderar på om jag ska våga länka till detta inlägg eller ej. Jag är lite rädd att din ton skulle skrämma bort min målgrupp om de klickar på en länk som leder hit.

    Ditt spamfilter är för effektivt, jag lyckades inte komma igenom på första försöket…

  2. När det gäller spamfiltret: Det kan ha varit det där Het som var två I…

    Min målgrupp är ju de som inte har så bra koll på hur viktigt nätet är för demokratin, pensionärer, medelålders politiker och soffpotatisar, sådana. Jag vill att självaste Reinfeldt ska kunna läsa sidan utan att rynka på näsan åt vad han tycker är tveksamma ideologier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin