Installera program i Ubuntu

I Ubuntu finns det flera sätt att installera program, dessa hämtas från ett centralt webbarkiv där ca 20 000 program finns tillgängliga. För mig är detta den enskilt största fördelen med Ubuntu framför andra operativsystem. Instruktionerna nedan fungerar sannolikt hyfsat bra även på andra Debianbaserade distros.

 1. Det enklaste sättet är att gå på "Program" → "Lägg till/ta bort" i menyn. Där bockar du bara för det program du vill installera och det hämtas då automatiskt från nätet och installeras. Lägg till/ta bort har även en enkel sökfunktion.
 2. Sedan finns också "Pakethanteraren Synaptic" som man hittar under "System" → "Administration" → "Pakethanteraren Synaptic" i menyn. Synaptic har lite fler funktioner än "Lägg till/ta bort", bland annat finns ett interface för ominstallation och "total borttagning" vilket även raderar alla konfigurationsfiler m.m. Även här hämtas programmet automatiskt och installeras.
 3. Utöver detta finns också två konsolalternativ, programmen apt-get och aptitude. Genom att ange sudo apt-get install programmetsnamn installerar du programmet och genom att ange sudo apt-get remove programmetsnamn så raderas programmet. sudo apt-get purge programmetsnamn tar även bort eventuella konfigurationsfiler m.m. Aptitude funkar ungefär på samma sätt, du byter bara ut apt-get mot aptitude i kommandona ovan. Precis som ovan hämtas programmet automatiskt från nätet och installeras.

Det finns även många andra funktioner som dessa program har än de jag angett ovan, du kan t.ex. på olika sätt söka igenom förråden efter program även med konsollalternativen. Via kommandot sudo apt-cache search sökord kan du söka i programvaruförråden efter program.

En sista bra grej man ska lära sig är att man även kan lägga till ytterligare förråd än det officiella, om man behöver fler än 20 000 program. Det gör man genom att gå på "System" → "Administration" → "Programvarukällor", där kan du lägga till andra förråd som ibland tillhandahålls av vissa företag, men också bocka för att du vill kunna installera proprietära program m.m.

Att det är så enkelt att installera program och att det finns ett officiellt arkiv med så många program som garanterat är granskade och kollade så att man inte riskerar virus eller spionprogram är en kanongrej och man bör snabbt sätta sig in i hur man gör. Många nybörjare som kommer från Windows hamnar i svårigheter när de börjar leta program på nätet och därefter laddar hem källkod vilken de sedan försöker kompilera och installera (vilket kanske inte är det lättaste för en nybörjare att sätta i gång med) . Det är att göra det onödigt svårt för sig, de allra flesta vanliga användare behöver aldrig leta efter ett program utanför de som tillhandahålls av förråden som finns tillgängliga från start i Ubuntu.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer

 1. Mmmm, jag håller med om att det är den största fördelen – framförallt enkelheten, men även att det är gratis och att det finns så många program och att de är kontrollerade.

 2. Hur går det för dig med din Ubuntuinstallation, jag har för mig att du hade lite problem med din internetuppkoppling tidigare, men det kanske är över nu?

  /Micke

 3. Hmm, ja, jag har helt slutat använda datorn med Ubuntu… Men så har jag fått en ny, bärbar, dator också… Den är det Windows på, men jag ämnar försöka installera Ubuntu på den.

 4. Testa med en live-cd först, så ser du att all hårdvara funkar innan du installerar.

  /Micke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin