Skript: använda datorn i stället för hjärnan

Detta inlägg är riktat till de 55.17% av besökarna som läser den här bloggen från en GNU/Linuxburk. Resten hänvisas idag, vänligt men bestämt, till:

På min dator har jag tre skript som jag ofta använder och som ger mig tillgång till de fantastiska kommandona: minns, glöm och komihåg i terminalen.

Förutsättningen för att ni skall få detta att funka riktigt bra är att ni har en mapp som finns i eran PATH där ni kan lägga dessa skript. Jag har en mapp som heter bin  i min hemmamapp där jag lägger alla mina egenkomponerade skript och program. Öppna en terminal och skriv:

mkdir ~/bin

om du vill ha en dold mapp kör du istället:

mkdir ~/.bin

Sedan lägger vi till detta längst ned i den dolda filen .bashrc som skall finnas i din hemmamapp:

export PATH=~/bin:$PATH

Om du valde att skapa en dold mapp blir det i stället:

export PATH=~/.bin:$PATH

Så, när du sparat är du redo att börja skripta, vi kommer nu att skapa de tre filerna  minns, glöm och komihåg i din egen bin-mapp, de skall ha följande innehåll:

minns:
#! /bin/bash
echo "$*" >> ~/.Komihåg.txt

glöm:
#!/bin/bash
cat ~/.Komihåg.txt | sed -e "s/$*//" -e ‘/^$/d’ > ~/.Komihåg.txt

komihåg:
#!/bin/bash
cat ~/.Komihåg.txt

När du har skapat och sparat filerna (i en vanlig textredigerare) öppnar du en terminal och skriver:

sudo chmod +x ~/bin/glöm ~/bin/minns ~/bin/komihåg

eller om du valde den dolda varianten:

sudo chmod +x ~/.bin/glöm ~/.bin/minns ~/.bin/komihåg

Detta gör skripten körbara och du kan nu öppna en terminal och använda den som anteckningsblock. Genom att köra kommandot:

minns köp grönsaker, potatis och purjolök

kommer en dold fil att skapas i din hemmamapp (vid namn .Komihåg.txt), där kommer textsträngen som du skriver in efter minns att sparas. För att skriva ut din komihåg-lista i terminalen skriver du helt enkelt:

komihåg

När du sedan köpt hem dina varor kan du stryka i listan genom att köra kommandot glöm:

glöm köp grönsaker, potatis och purjolök

 Klart! Nu har du fått en första enkel introduktion till hur man skriptar i bash.

5 kommentarer

 1. Om vi för skojs skull låtsas att jag litar på dig och inte tror att du skulle vandalisera min dator (fat chance liksom), finns det då något sätt enkelt sätt för mig att ge dig temporärt rootlogin över nätet på en av mina ubuntuburkar för att justera storleken på mina partitioner? Jag har nämligen en massa död diskyta som inte är tillgänglig vare sig för min linuxinstallation eller för winxp-installationen.

 2. Ja det gör det, om datorn är uppkopplad till nätet räcker det att jag vet inloggningsnamn, lösenord och ip-nummer samt att du har ssh installerat och port 22 öppen. Men för att ändra storleken på partitionerna måste disken vara avmonterad vilket gör att den lösningen nog inte funkar. Bränn ut en live-cd, boota från den och öppna partitionsredigeraren (gparted) i live-cdmiljön och ändra storlek på partitionerna där. Jag gissar att det finns flera trådar om hur man gör detta på ubuntu-se.org. Var dock mycket noga med att defragmentera xp-partionen och till och med efter en mycket noggrann defragmenetering kan data hamna utanför windows partitionen (om du gör den mindre alltså). Glöm heller inte att göra backup på viktiga filer!

 3. Tyvärr verkar det inte bara vara att ändra storlek i gparted när man vill att en befintlig partition skall expandera över territorium som tidigare tillhört en partition man raderat.

  (Varför tvingas jag skriva in de snirkliga siffrorna i två olika rutor?)

 4. Finns partitionerna på samma fysiska disk? Annars ser jag ingen anledning till att det inte skulle funka, men uppenbarligen är det nått som ställer till knas här. Jag har aldrig försökt ta över territorium genom att radera en partition helt (bara genom att minska storleken på en befintlig), så jag kan nog inte svara så bra om det r något specifikt med just det som ställer till problem. Men som sagt, prova http://ubuntu-se.org där kan man få hjälp med de konstigaste saker…

  Angående captchat står det så här:
  We provide 2 captchas. One (the “post-submission captcha”) only appears after a comment is submitted. The other (the “in-form captcha”) appears within the comment form itself. If the in-form captcha is enabled, the post-submission captcha is automatically disabled.

  Tydligen funkar inte den automatiska avstängningen och jag har därför tagit bort “in-form captcha” nu.

 5. Om du inte får till det kanske du kan starta Gparted och ta en skärmbild på hur det ser ut på den aktuella disken och mejla mig: mickewiki at gmail period com så kanske jag kan komma på vad som är fel.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Switch to our mobile site

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin