Var tredje myndighet licensfuskar

In older news: På IDG kan vi läsa om hur en av tre myndigheter piratkopierar sin mjukvara (artikeln är från 30/9, jag hade inte sett den förrän jag blev tipsad på Ubuntu-se.org). Nu ska Ekonomistyrningsverket kan få ansvar för att granska myndigheters fusk med mjukvarulicenser.

Mörkrets makter, BSA, hänger naturligtvis på. IDG skriver att "BSA, som företräder programföretag, drar under hösten igång en kampanj med anledning av rapporten. Över 4 000 chefer i privata företag, myndigheter, kommuner och landsting ska kontaktas."

Enklast för alla vore naturligtvis om alla dessa företag och myndigheter istället för att betala grova pengar för undermålig kod i stället gick över till att använda fri programvara, som förutom att vara fri, för det mesta också är helt gratis. Så alla där ut, sätt nu i gång och skriv ett brev till kommuner, landsting och företag i din närhet och gör dem uppmärksamma fri programvara. För de först ett otrevligt kravbrev från BSA och därefter ett trevligt brev med upplysningar om hur man kan gå över till fri programvara kanske de till och med lyssnar. Kanske är det också dags för den goda sidan, FSF, att dra i gång en egen kampanj?

Läs mer:

Urban Anjar bloggar om företag som trakasseras av Microsoft: http://pcforallasmart.idg.se/bloggar/ubuntu/entry.jsp?messid=1347

Mikrofoncaught bloggar: http://mikrofoncaught.blogspot.com/2008_09_01_archive.html

Läs även andra bloggares åsikter om datorer, fri programvara, it, politik, statlig förvaltning, öppen källkod

2 kommentarer

  1. Det er ikke så rart at det piratkopieres når mange tror at det eneste alternativet er å bruke Micro$ofts programmer – som jo er kjempedyre.

    Se for eksempel denne saken: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6356880

    Helse Nord, ansvarlig for sykehus og leger i Nord-Norge, må betale 40 millioner(!!!) kroner til Microsoft for å bruke deres programmer. Fullstendig idiotisk når man har frie alternativer, men de tror tydeligvis at Microsoft fortsatt har monopol.

  2. Ja, det är helt otroligt att företag faktiskt betalar en massa pengar till ett företag, för en produkt man inte får anpassa till sina egna behov, och inte heller får installera på alla maskiner där det behövs. Jag fattar inte varför alla går med på att ha det på det viset.

    Det är som om man köpte mat på Ica som man bara fick använda inom familjen och inte t.ex fick bjuda sina gäster på och vilken typ av maträtt man fick laga var begränsat till ett litet antal förutbestämda recept…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Switch to our mobile site

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin