Gästbok med MySQl och PHP

Nu är det en ny termin och min javakurs är slut. Det är också några veckor tills min fortsättningskurs i C++ börjar och jag tänkte att jag skulle använda tiden till att lära mig PHP. Jag bestämde mig för att börja med att skriva en enkel gästbok till mickenordin.se (gå in och lämna en hälsning, vet ja!).

Källkoden (GPL) kan du hämta här:

Om du själv vill sätta upp den utan att behöva hacka så mycket i koden behöver du en MySQL-databas med en tabell som innehåller fem fält:

Fält
Typ
idbigint(20)
namn    varchar(100)
webb    varchar(100)
kommentar    varchar(5000)
datum    timestamp

Sedan packar du helt enkelt upp källkoden i lämplig katalog på din webserver och fyller i rätt värden i filen "vars.php" som innehåller ett anta variabler. Öppna filen och scrolla ned tills du kommer hit:

//Database settings
$db_host = "localhost";
$db_user = "my_username";
$db_password = "hemlis";
$db_name = "my_db_name";
$db_table = "guestbook";

//Navigation links
$links=array("http://mickenordin.se/blog">Mickes blogg", "http://sv.wikipedia.org">Wikipedia");

//Language settings
$lang = "sv";

I den fem övre variablerna kan du fylla i det som gäller för din databas, kanske behöver du inte ens ändra på den första variabeln. Det är alltså inställningar för din MySQL-databas som skall anges.

Under avsnittet "Navigation links" kan du ange lite länkar som du vill ha på din gästbok, mellan " och " anger du webbadressen och mellan "> och " anger du det som skall visas vid länken. Om du vill ha flera länkar lägger du helt enkelt til en ny sektion med ett ,(kolon) "(citattecken)webbadress(back slash)"(citattecken)>(större än)namn på länken"(citattecken).

Under "Language settings" kan du välja mellan "sv" (svenska) och "en" (engelska). Om du är intresserad av att översätta gästboken till något annat språk, hör av dig till mig (det är enkelt).

Jag skulle gärna också höra av den som kan göra ett snyggt css-skin (kolla in main.css), skicka egna skins till mig så blir jag glad (jag vet att det inte är så snyggt just nu och i Windoze7 med IE8, i Virtualbox,  funkar det nästan inte alls). Även kodförbättringar tas så klart emot med glädje.
 

Se även:

Läs även andra bloggar om , ,

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin