Skapa egna grupper i MediaWiki

Ubuntu Sveriges wiki har vi nyligen skapat en ny användargrupp som vi (kanske lite fantasilöst) kallat för "editor". Att skapa egna grupper med egna rättigheter är enkelt, allt handlar om att lägga till lite extra rader i LocalSettings.php.  Systemet är uppbyggt så här:

$wgGroupPermissions['grupp']['rättighet'] = true/false;

Man skapar alltså nya grupper genom att lägga i en eller flera sådana rader där "grupp"är namnet på gruppen, t.ex. editor och rättighet är den rättighet man vill ge gruppen. Därefter sätter man rättigheten till "true" om man vill ge rättigheten till en grupp. Man kan också plocka bort rättigheter från en befintlig grupp (t.ex. sysop eller bureaucrat) genom att göra på samma sätt, men sätta rättigheten till "false". I dokumentationen för MediaWiki använder man sig av exempelgruppen "ninja" som fått rättigheter att redigera utan att det syns på senaste ändringar samt radera sidor och blockera andra användare. Det gör man med koden:

$wgGroupPermissions['ninja']['bot']    = true;
$wgGroupPermissions['ninja']['block']  = true;
$wgGroupPermissions['ninja']['delete'] = true;

En lista på alla möjliga rättigheter hittar du här:

Se även:

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin