Automatisk inloggning med trådlöst nätverk i Ubuntu

Jag har roat mig med att sätta upp en htpc i mitt vardagsrum, med hjälp av ett tvkort (Hauppauge PVR 350) som jag fått av en kollega och ett nytt grafikkort har det blivit riktigt bra. MythTV fick jag tyvärr inte i gång ljudet på, så jag har skriptat i hop en egen lösning för att titta på/spela in ifrån tv med hjälp av mplayer/mencoder (kommer kanske en blogg om detta framöver). Allt ligger givitvis på en strippad Ubuntu 8.10. Dock var det något som irriterade mig kraftigt. Det går som bekant bra att välja automatisk inloggning i Ubuntu. Men då fungerar inte den automatiska inloggningen på det trådlösa nätverket, eftersom nyckelringen aldrig blir upplåst. Eftersom jag har tänkt mig att styra allt med en fjärrkontroll via lirc är det helt enkelt inte aktuellt att skriva in ett lösenord (allvarligt talat, vem vill logga in på videon?). Lösningen fick bli ett skript som kör pam-keyring-tool för att låsa upp nyckelringen. Det är ingen snygg lösning eftersom lösenordet ligger i klartext i skriptet, men så är det ju bara en glorifierad video (jag skulle aldrig göra det här på en vanlig dator, där bör man alltid vara noga med säkerheten). Tyvärr finns inte pam-keyring-tool kvar i Ubuntu, men jag hittade lyckligtvis den körbara filen på nätet: http://launchpadlibrarian.net/10241907/pam-keyring-tool via en bugrapport för gdm.

För att fixa till den här lösningen så att datorn loggar in automatiskt och ansluter till ditt trådlösa nätverk måste du göra så här i Ubuntu:

  • Logga in på ditt trådlösa nätverk, så att lösenordet sparas i nyckelringen
  • Ställ in automatisk inloggning via "System" → Administration "→ "Inloggningsfönster" i menyn
  • kör dessa kommandon i terminalen, ett efter ett:
wget http://launchpadlibrarian.net/10241907/pam-keyring-tool
sudo mv pam-keyring-tool /usr/local/bin/
sudo chown root:root /usr/local/bin/pam-keyring-tool
sudo chmod +x /usr/local/bin/pam-keyring-tool 
echo '#!/bin/bash' > ~/.network.sh
echo 'echo "lösenord" | pam-keyring-tool -u -s' >> ~/.network.sh
echo 'nm-applet --sm-disable' >> ~/.network.sh
chmod +x ~/.network.sh
  • Gå in på "System" → "Inställningar" → "Sessioner" och leta reda på "Network Manager", markera den och klicka på redigera.
  • Byt ut kommandot nm-applet –sm-disable mot ~/network.sh och klicka på "Spara"

"lösenord" i det sjätte kommandot ovan (echo ’echo "lösenord" | pam-keyring-tool -u -s’ >> ~/.network.sh) byter du ut mot ditt riktiga lösenord (OBS det skall stå inom citattecken). Klart! Nästa gång du startar datorn kommer du att loggas in automatiskt och nätverket kopplas upp utan att du måste skriva in ditt lösenord.

Se även:

Läs även bloggar om

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin