Goda grannar inför rätta

Pirates are people who attack ships, people who share software are good neighbors

RMS

På måndag börjar det värsta spektaklet i svensk rättshistoria. Fyra personer står åtalade för att på ett eller annat sätt ha hyst en site som länkat till nätverksplatser som i sin tur länkat till upphovsrättskyddat material. Om det ska vara grund för  fällande dom är alla som har en dator skyldig.

Missförstå mig rätt, precis som Richard Stallman (som uttalat sig ovan) tycker jag inte att man ska använda sig av material där konsumentens rättigheter är kringskurna av inskränkta upphovsrättsinnehavares nycker. Varje kopia av Windows som finns på en dator stärker bara Microsofts grepp över mjukvarumarknaden, oavsett om användaren betalt för den eller inte. Alla biobesökare som går och ser "Låt den rätte komma in" ger bara privatpolisens förespråkare vatten på sin kvarn, samma sak gäller egentligen även för dem som laddar hem filen via torrentprotokollet. Däremot borde det inte vara förbjudet att kopiera dessa verk utan att ha upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Ännu mindre borde det vara olagligt att länka till andra platser på internet där det är möjligt att kopiera verken utan upphovsrättsinnehavarnas tillstånd. Det är dumt att göra det, eftersom det stärker de som vi borde bekämpa på alla sätt, men det borde inte vara olagligt.

Jag tycker egentligen inte att det alls borde vara olagligt för någon att kopiera kultur, tvärt om borde det vara olagligt att förhindra kopiering av musik, film eller datorprogram (det borde också vara en skyldighet för mjukvarutillverkare att skicka med källkoden). DRM är verkligen ett gissel som till exempel gör det omöjligt att installera program på en iPhone trots att du köpt den för egna pengar och därmed borde ha rätt att göra vad du vill med den. Där finns det något för domstolarna att angripa och bekämpa med näbbar och klor.

Länkning är den grund som hela Internet bygger på och kopiering av programvara är en förutsättning för att en dator överhuvudtaget ska kunna fungera, att inskränka dessa grundvalar i den digitala tekniken är en sådan styggelse att jag nästan inte finner ord.

På måndag tror jag ska fira detta lågvattenmärke i svensk historia genom att gå med i "Partiet för goda grannar", hur firar du?

Se även:

Läs även andra bloggar om , , ,

RMS-citatet överst kommer från den här intervjun:

;

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin