WYSIWYG-editor till MediaWiki

Låt mig bara säga på en gång, ska man hålla på med MediaWiki tycker jag att man ska lära sig WikiML. Jag förbannar varje dag WYSIWYG-editorn i WordPress och önskar att jag kunde få skriva WikiML i stället. Dock skall ingen hindra en om man ändå vill prova att ha en WYSIWYG-editor på sin wiki (och dessutom kan man stänga av den med ett enkelt knapptryck). Själv fick jag för mig att testa på grund av en diskussion på Wikipedia. Så här gör man i alla fall:

Denna guide är testad under Ubuntu 8.10, den funkar säkert på precis samma sätt i andra Linuxdistributioner, kör du Windows måste du använda Tortoise SVN, i övrigt ska det funka. Du måste dock ha shellaccess till servern, det går nog bra att installera via ftp också, då får du först ladda hem alla filer till din egen dator och sedan flytta över dem till servern manuellt via ftp. Observera också att FCKEditor som vi ska installera inte funkar med WikED.

1. Ställ dig i extensionskatalogen i MediaWikis huvudmapp:

cd /sökväg/till/mediawiki/extensions

2. Ladda hem FCK-tillägget via svn:

svn export http://svn.fckeditor.net/MediaWiki/trunk FCKeditor

3. Byt till den nya katalogen:

cd FCKeditor

4. Hämta själva editorn:

svn export http://svn.fckeditor.net/FCKeditor/tags/2.6.2 fckeditor

5. Öppna LocalSettings.php

nano ../../../LocalSettings.php

6. Lägg till följande rader längst ned i filen

#FCKEditor
require_once( "extensions/FCKeditor/FCKeditor.php" );

7. Klart!

Nästa gång du öppnar en sida för redigering på din wiki har du nu ett WYSIWYG-gränssnitt. För att avinstallera tar du bara bort raderna i LocalSettings.php och raderar hela katalogen FCKeditor i extensionsmappen (i den ordningen). Lycka till!

Se även:

Läs även andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *