Rättsskandal

Idag kom domen mot The Pirate Bay. Att göra som man gör på internet, länka till andra, är olagligt och använder man internet riskerar man ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd. På den här bloggen länkar jag ofta till andra, trots att jag inte har en aning om vem som finns bakom länken och vad länken i sig kommer att innehålla vid varje givet tillfälle eller vad de som klickar på mina länkar kommer att göra med materialet bakom länken. Det gör man nu under hot om fängelse.

Det finns även andra aspekter på domen. Opassande noterar att det nu finns chefer över internet som får ta ansvar för vad alla vi andra gör, även om de själva inte framställt kopior av upphovsrättskyddat material eller gjort något annat än att länka. Detta är helt enkelt det slutgiltiga beviset för att vi inte lever i en rättsstat, utan vi lever i en värld där ekonomiska särintressen och lobbyorganisationer styr helt ohejdat. Nu förtiden har de ju till och med alla internetleverantörer som en egen hemlig polis. Sa jag alla? Det finns en liten liten fristad inkilad mellan de stora ISP:erna, Bahnhof.  Byt internetleverantör nu! Uppdatering: enligt uppgift har nu även Alltele kommit över till den goda sidan.

I morgon kallas det till demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm, mellan kl. 14.00 och 15.30. Be there!

Surrealistiskt i sammanhanget är också denna artikel från svt. Helgardering? Kul att vi har så seriösa nyhetsbolag.

Se även:

Läs andra bloggar om , , , ,

3 kommentarer

  1. Ja vad ska man säga. De blir nåt att berätta för barnbarnen om den här travestin. Undrar om vi tvingats starta utbrytar-republik vid det laget…?

    Lycka till imorgon (idag) på demonstrationen. Jag måste tyvärr avstå pga mamma-plikten som måste gå före i detta fall. Lovar bot och bättring till nästa tillfälle (tror tyvärr jag kommer få uppleva det).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin