Inget hårdbröd utan smör

I dag gick jag till ICA för att köpa Leksandsknäcke. Väl på affären plockar jag på mig en förpackning brungräddat Leksandsbröd, men blir stoppad av en anställd på affären som säger att jag inte får köpa brödet utan att jag också köper normalsaltat Bregott. Jag har dock några kompisar som själva brukar kärna smör och ge till mig utan att ta betalt, så jag säger att jag inte är intresserad utan bara vill ha hårdbrödet. Bryskt rycker den butiksanställda personen förpackningen ur handen på mig och säger att det där får jag ta med mejeriet som tillverkar Bregott. Brödet kommer tillsammans med smöret från leverantören, säger personen, så vi kan inte göra något.

Så gick det förstås inte till. Jag försökte köpa en bärbar HP550 från Dustinhome. De ville inte sälja den utan operativsystem till mig. När jag påtalade att jag inte trodde att det var lagligt enligt gällande konkurenslagstiftning att tvinga på mig mjukvara, när jag bara ville ha datorn fick jag följande svar:

Detta får ni ta med Microsoft då dessa kommer förinstallerade till oss. Det är ingenting vi blandar oss i, beklagar!

Kul! De vill inte sälja hårdbröd utan att jag samtidigt köpte smör. Gillar du inte dealen, ta upp det med smörtillverkaren. What?

Se även:

Läs även andra bloggar om , , , , ,

7 kommentarer

 1. Jag håller med dig om att detta är ett val gjort åt oss som inte alla har bett om, men din liknelse haltar något. Leksandsbrödet kommer inte färdigbrett, men datorerna anländer färdiginstallerade till Dustin. En bättre liknelse vore att du går till ICA och tänker köpa en ost- och skinkbaguette. Då vill du byta till grannens hemgjorda smör istället för det smöret som baguetten kom bredd med från grossisten. Ska handlaren behöva packa upp smörgåsen och torka av smöret åt dig?

 2. Fast problemet är närmast att det inte går att köpa bröd som inte är i form av färdigbredda mackor. Det hade varit helt ok om de sålt både färdiga mackor och bröd utan smör. Nu är det bara ost- skinkbaguetter i alla butiker, och jag är vegetarian 😉

 3. Ja, det är ju ett högst reellt problem. Jag vet, för jag är vegan 😉 Men är det en butiks skyldighet att saluföra både och? Det viktigaste är väl att de är tydliga med vad de säljer så att man inte köper något man inte vill ha?

 4. Jag tror faktiskt att det är så att det inte är tillåtet att sälja hårdvara endast underförutsättning att man köper Windows också. Det har med konkurenslagstiftningen att göra. Det samma gäller inte Apple, eftersom de har en betydligt mindre marknadsandel. Jag är dock inte hundra, så jag har skrivit till konsumentverket och frågat. Det är dock helt befängt att det inte går att köpa en dator utan Windows på en vanlig datoraffär i en vanlig stad. Är det inte förbjudet att tvinga på folk windows, så borde det vara det.

 5. Liknelsen haltar lite. I köpet av hårt bröd blev du påtvingad smör efter att du har gjort ditt val.
  När du köper datorn ingår operativsystemet i paketet redan från början. Du köper alltså paketet inte endast datorn.
  Köper du en bil men vill inte ha det batteri som levereras behöver inte försäljaren montera ut batteriet, utan det får du själv byta efter att köpet gått igenom.

  Det är inte förbjudet att sälja en dator utan operativsystem men nästan alla återförsäljare väljer att sälja datorer med installerade operativsystem och några program för det efterfrågas av den stora kundkretsen. Därför faller det utanför konkurenslagstiftningen.

  Och Dustinhome hade fel, det är HP, inte MS som tvingar dig köpa ett färdiginstallerat paket.

  PS
  En vän till mig köpte en Asus bärbar. Hon packade ner de oanvända Windows-skivorna i ett kuvert. Skrev ett följebrev på Engelska och Kinesiska och skickade kuveret till Asus huvudkontor i Asien.
  Texen i följebrevet var kortfattat: Jag använder inte Windows som operativsystem, därför återsänder jag dessa CD:s till er.
  Hon har inte hört något från Asus. De struntar säkert i hennes brev, men lite roligt var det.
  DS

 6. Återigen, problemet är att ingen säljer datorer utan operativsystem. Det finns bara paket att köpa. Det hade varit helt ok om det funnits alternativ. Men det gör det inte, vill man köpa en PC, så kommer den med Windows förinstallerat. Om det faller utanför konkurenslagstiftningen och är fullt lagligt, ja då får vi göra om lagarna.

  Dator != Windows.

  Det måste gå att nå fram till återförsäljarna. Kan de ta hem datorer med operativsystem, kan de ta hem en utan också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin