St IGNUcius i Aula Magna

Foto: Kjell Ericson licensierad under CC-BY-SA

I går pratade RMS i Aula Magna på Stockholms universitet om varför det är viktigt med fri programvara. Jag har läst mycket av RMS och sett många klipp på youtube av honom, men bilden av honom framstår som mer nyanserad och komplex när man hör honom prata live (förstås). Både de som är för och emot RMS som person och de åsikter han står för har en tendens att göra honom endimensionell i sina ställningstaganden.

Mitt eget intryck  efter att ha hört honom prata ”in person” är att han är en man som värderar sin frihet mycket högt och både är beredd att göra personliga uppoffringar för att få mer av den och är beredd att kämpa för att få behålla den frihet han redan har. Jag kan förstå att många tycker att han är knepig som väljer att inte surfa på webben därför att han riskerar att köra ofria javascript i browsern eller att han väljer bort hårdvara som många av oss ser som oumbärlig därför att det inte finns någon fri firmware till den. Jag är själv beredd att göra en del uppoffringar för att använda fri programvara, men jag är inte beredd att lika långt som RMS därför att det t.ex. skulle innebära att jag blev tvungen att sluta mitt jobb osv. Jag är ändå ganska nöjd med att koden jag kör till 99% är fri och uppoffringen för den sista procenten blir för stor för mig personligen. Men jag kan ändå relatera till varför RMS gör uppoffringen. Jag är vegetarian sedan 20 år tillbaka och använder därför heller inte läder eller nått annat som gör att efterfrågan på döda djur ökar. Det betyder att jag behöver köpa mina skor på nätet från England, att jag har problem att överhuvudtaget hitta plånböcker och skärp och i bland måste äta riktigt dålig mat, eller inte äta alls för att stå upp för mina principer som jag inte är beredd att kompromissa med. Om jag t.ex. skulle bli tvungen att välja mellan att äta kött eller sluta på mitt jobb skulle jag säga upp mig på stående fot.

Jag är också mycket glad för att det finns människor som värde sätter sin frihet inom området databehandling så mycket som RMS gör, det innebär att jag kan åka snålskjuts på det jobbet och utan större ansträngningar kan leva mitt liv 99% fritt från ond programvara. Det minsta jag kan göra då är att inte bråka om det skall heta GNU/Linux eller bara Linux, utan vara noga med att ge credit where credit is due. Jag kan utan ansträngning använda begreppet ”fri programvara” i stället för ”öppen källkod” eftersom olika ord har olika betydelse och RMS vision om en värld där man är fri att hjälpa sina vänner utan moraliska betänkligheter är en vision som jag delar. Fri programvara är inte bättre därför att den har öppen källkod, utan därför att den är fri. Free as in freedom, not as in free beer.

 

Edit: Även Daniel Stenberg och Pernillan har bloggat.

Edit 2: st IGNUcius delen av föreläsningen på youtube:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin