Installera BankID i 64 bitars Fedora 16

Ok, i går var min sista jobbdag för året (well, well, vi får väl se…). Jag startade iaf min ledighet med att installera en 64 bitars Fedora 16 över min 32 bitars Ubuntu 11.10 Xfce för att jag ville köra lite Gnome 3, trots att jag är skeptisk… Dagen efter kom jag på att jag ska ta ut några föräldradagar som komplement till semesterdagarna och det slår mig att jag behöver BankID för det. Så… jag gjorde så här:

0. Osäker på om detta behövs, men jag gjorde så iaf. I debian/ubuntu finns ia32-libs som ger stöd för att köra 32 bitars program under ett 64 bitars os, det finns inte i Fedora. Jag googlade lite och hittade den här lösningen. Vet som sagt inte om det är ett måste, jag bara förutsatte det.

wget http://mickenordin.se/files/Fedora-ia32-libs.txt
for i in $(< Fedora-ia32-libs.txt ); do sudo yum -y install $i; done

1. Hämta Bankid från https://install.bankid.com

wget –no-check-certificate https://install.bankid.com/Repository/BISP-4.18.1.10899.tar.gz

Om det behövs en senare versoin när du läser guiden kan du lura BankIDs webbplats genom att installera Useragent Switcher till firefox och låtsas att du kör ett 32 bitars GNU/Linux och helt enkelt surfa dit.

2. Ordna en symlänk som installationsprogrammet vill ha:

sudo mkdir -p /usr/lib/firefox-addons/
sudo ln -s /usr/lib/mozilla/plugins/ /usr/lib/firefox-addons/plugins

3. Packa upp och installera BankID enl instruktionerna

tar xfv BISP-4.18.1.10899.tar.gz
cd BISP-4.18.1.10899
sudo ./install.4.18.1.10899.sh i

4. Länka allt rätt:

sudo ln -s /usr/local/lib/personal/libplugins.so /usr/lib64/mozilla/plugin
sudo ln -s /usr/local/lib/personal/libplugins.so /usr/lib/mozilla/plugins/ #kanske inte behövs, om du får fel om att den redan finns gör det inget

5. Installera nspluginwrapper och wrappa 32 bitars plugen som en 64 bitars plug:

sudo yum install libgtk-x11-2.0.so.0 libidn.so.11 nspluginwrapper.i686 nspluginwrapper.x86_64
sudo mozilla-plugin-config -i -v -l

6.  Ändra SELinux kontexterna för plugin-filerna

sudo chcon -t textrel_shlib_t ’/usr/local/lib/personal/libai.so’
sudo chcon -t textrel_shlib_t ’/usr/local/lib/personal/libplugins.so’
sudo chcon -t textrel_shlib_t ’/usr/local/lib/personal/libP11.so’

7. Klart! Starta om Firefox och det ska funka!

 

Infon har jag plockat i hop, rättat och uppdatera från dessa källor:

2 kommentarer

  1. Hej

    Låter intressant. Ska försöka installera bankid i ubuntu 11.10 64bit efter dina instruktioner och hoppas på att det funkar där med!

    Tack

    1. Det kommer nog inte funka riktigt, t.ex. ska du inte köra mozilla-plugin-config utan nspluginwrapper i stället, och du behöver häller inte göra nått åt SELinuxkontexter och du behöver installera ia32-libs i stället för steg 0. Jag tror dock det finns lite guider redan för 64 bitars Ubuntu som du kan följa om du googlar lite till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin